Contact

Vul onderstaand contactformulier of maak gebruik van onze contactgegevens en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

     

    Adres: Kerkstraat 53, 9641 AM VEENDAM
    Telefoon: 0598 – 614557
    E-mail: info@vanringhoptiek.nl

     



    Openingstijden

    Kerkstraat 53
    9641 AM  Veendam

    maandag Gesloten
    dinsdag 09:00 – 18:00
    woensdag 09:00 – 18:00
    donderdag 09:00 – 20:00
    vrijdag 09:00 – 18:00
    zaterdag 09:00 – 17:00

     

    Veel gestelde vragen

    Wat is oogdruk?

    Onder oogdruk verstaand we de druk die van binnenuit (inwendig) in een oog aanwezig is. Deze druk is van groot belang voor het goed functioneren van uw oog. Zo zorgt uw oogdruk er namelijk voor dat de afstand tussen uw hoornvlies, lens, en het netvlies gelijk blijft. Verder zorgt uw oogdruk ook voor een gelijkmatige oriëntatie van de zogenoemde lichtreceptoren, de zintuigen die de verzamelde informatie van het netvlies doorgeeft aan uw hersenen, op uw netvlies.

    Kamerwater verantwoordelijk voor uw oogdruk

    Het zogenoemde kamerwater is hetgeen wat voor de oogdruk verantwoordelijk is. Kamerwater, of Kamervocht, is een waterige en dikke substantie die zich in het voorste gedeelte van uw oog bevindt. Dit vocht wordt aangemaakt door uw Straallichaam, welke zich juist in het achterste gedeelte van uw oog bevindt. Het aangemaakte kamerwater gaat via uw Straallichaam, langs de lens, naar uw voorste oogkamer. Vanaf uw voorste oogkamer wordt het kamerwater door de kanaaltjes van Schlemm en het zogehete trabeculair netwerk afgevoerd naar uw bloedbaan. Op deze manier wordt uw kamervocht ieder anderhalf uur gerecycled. Een goed functioneren van het kamerwater is dus van essentieel belang voor de juiste oogdruk.

    Wat is een gezonde oogdruk?

    Wanneer uw Kamerwater naar behoren functioneert ligt uw oogdruk tussen de 10 en 22 mm Hg. Een oogdruk hierbinnen wordt gezien als een normale/gemiddelde oogdruk. Uw oogdruk wordt bepaald middels een Tonometer.

    Te hoge oogdruk?

    We spreken van een te hoge oogdruk wanneer deze boven de 22 mmHg ligt. Bij een te hoge oogdruk heeft u een verhoogde kans op het ontstaan van glaucoom . Bij niet tijdig ingrijpen kan er schade ontstaan aan uw netvlies of oogzenuw. De ziekte van glaucoom kan erfelijk zijn.

     

    Wat zijn beeldschermglazen?

    Ideaal voor het werken achter een beeldscherm

    De Ergo beeldschermglazen bieden u vele voordelen tijdens het werken achter een beeldscherm:

    • Natuurlijk zicht zonder vermoeide ogen of overmatige inspanning van de ogen
    • Verbeterde prestaties dankzij een ontspannen en ergonomsich correcte hoofd- en lichaamshouding.
    • Solitaire TopCoat coating tegen hinderlijke spiegelingen- zeer belangrijk voor ontspannen werken achter een beeldscherm.
    • Uw ogen passen zich direct aan – u heeft meteen perfect zicht.
    • Gegarandeerde tevredenheid met Rodenstock merkglazen.

    Multifocaalglazen

    Multifocaalglazen zorgen voor een traploos, ononderbroken zicht van dichtbij tot veraf maar de gezichtsvelden voor de middellange afstanden zijn relatief smal.

    Beeldschermglazen

    Extra grote gezichtsvelden op voor zowel de nabij- als de tussenafstand, resulterend in een ontspannen, ergonomische werkhouding.

    Wat is staar?

     

    Staar is een veelvoorkomende oogziekte. Het kan aan één oog voorkomen maar ook aan beide. Voor in het oog, achter de pupil ligt de ooglens. Deze is helder en doorzichtig. Daardoor kan het licht er ongehinderd doorheen vallen op het netvlies en kunnen we beelden scherp zien. Bij staar (cataract) wordt de ooglens troebel. Hierdoor kan het licht het netvlies  niet meer goed bereiken en gaan we waziger zien.

    Er zijn drie vormen van staar:

    • Ouderdomsstaar
    • Aangeboren staar
    • Staar veroorzaakt door een trauma of ziekte

    Ouderdomsstaar komt het meest voor. Deze vorm van staar ontstaat op een leeftijd boven de 55 jaar. In de leeftijd van 55 tot 65 jaar heeft ongeveer 3% van de mensen staar en onder 85-jarigen komt het bij 20% voor.

    De oorzaak van staar (cataract)

    Staar kan op verschillende manieren ontstaan. Zoals gezegd, is ouderdom de belangrijkste oorzaak van staar. Met het ouder worden kunnen eiwitten in de lens samenklonteren, waardoor de lens troebel wordt. Dit is een normaal ouderdomsverschijnsel.

    Daarnaast kunnen erfelijke factoren staar veroorzaken. De staar is dan aangeboren en kan al op jonge leeftijd klachten geven. Vaak heeft een kind dan ook een andere aangeboren ziekte. Maar aangeboren staar hoeft niet per se erfelijk te zijn. Het kan ook tijdens de zwangerschap ontstaan. Een infectie bij de moeder kan hiervan de oorzaak zijn, maar dat hoeft niet. Aangeboren staar komt bij ongeveer 1 op de 10.000 baby’s voor.

    Een andere oogaandoening, zoals een inwendige oogontsteking, kan ook de oorzaak van staar zijn. Verder komt staar meer voor bij mensen met diabetes. Ook roken,, ongezonde voeding en veel zonlicht verhogen de kans op het krijgen van staar. Soms ontstaat staar door het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals ontstekingsremmers. En staar kan ook het gevolg zijn van een ongeluk waarbij het oog beschadigt. Tot slot is ook geslacht een bepalende factor. Bij vrouwen komt staar meer voor dan bij mannen.

    Kan iedereen lenzen dragen?

    Tegenwoordig kan 90% van de mensen contactlenzen te dragen. Moderne lensmaterialen laten veel meer zuurstof door dan vroeger (tot 5x zoveel!) en zijn daardoor zeer geschikt voor onze moderne levensstijl, waarbij we vaak achter een beeldscherm zitten. Dit resulteert niet alleen in een beter comfort maar ook in een langere draagtijd.

    Is een contactlenscontrole echt nodig?

    Ja. Een halfjaarlijkse controle is nodig omdat de sterkte van uw ogen kan veranderen. Daarnaast zijn uw contactlenzen onderhevig aan slijtage en vervuiling. Hierdoor neemt het draagcomfort af. Dit kunt u merken aan kleine oogirritaties, lichtgevoeligheid, verminderd zicht en het “vet slaan” van de lenzen. Bij de contactlenscontrole worden uw  ogen en contactlenzen op 9 punten gecontroleerd door onze gekwalificeerde optometrist of contactlensspecialist. . Ook als u uw lenzen elders koopt kunt u bij ons terecht voor deze controle.

    Welke contactlens is het beste voor mijn ogen?

    Dat hangt in de eerste plaats van uzelf en uw ogen af. Enkele factoren die daarbij een rol spelen zijn:

    • De sterkte
    • De hoornvlieskromming
    • Wanneer, hoe vaak en in welke omgeving u de contactlenzen gebruikt

    Voordat iemand start met lenzen dragen stellen wij hierover heel veel vragen. Zo kunnen we, nadat alle metingen zijn gedaan, samen de beste lenzen kiezen.

    Moet ik elke dag mijn lenzen reinigen?

    Ja, contactlenzen zijn gevoelig voor bacteriën en komen in aanraking met allerlei vuil. De huidige vloeistoffen vragen weinig tijd en desinfecteren goed. Wel hebben de meeste zachte lenzen een specifiek voor de lens ontwikkelde vloeistof nodig. Wanneer vloeistof en contactlens elkaar tegenwerken veroorzaakt dat vaak klachten als droogheid en irritatie. Daglenzen hoeven (uiteraard) niet schoongemaakt te worden omdat die dagelijks worden vervangen.

    Zijn contactlenzen schadelijk voor mijn ogen?

    Nee. Contactlenzen kunnen geen schade toebrengen aan uw ogen indien aan de volgende voorwaarden voldaan wordt:

    • Een goede lensaanpassing
    • Regelmatige controles (min 1x per jaar)
    • Een goede lenshygiëne

    Contact

    Kerkstraat 53
    9641 AM VEENDAM
    Telefoon: 0598 – 614557
    info@vanringhoptiek.nl

    Onze Certificeringen